FSMVÜ | Dr. Adnan Ertem’le Osmanlı Vakıf Hukuku Üzerine
Dr. Adnan Ertem’le Osmanlı Vakıf Hukuku Üzerine

17 Şubat 2017

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem “Vakıf Hukuku” bahar dönemi açılış dersini vermek üzere Hukuk Fakültesi’nin konuğu oldu.

Yrd. Doç. Dr. Eyüp Sabri Kala tarafından dönem içinde verilen “Vakıf Hukuku” dersinin açılışı programına Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fahameddin Başar, Genel Sekreterimiz Alim Türkyılmaz ve Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı’nın yanı sıra Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri ile Hukuk Fakültesi akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.

Hukuk fakültelerindeki vakıf hukuku dersinin medeni kanuna göre kurulmuş vakıflardan müteşekkil olmasını eksik bulduğunu belirterek söze başlayan Dr. Ertem, Osmanlı’yı inşa ve ihya eden vakıf müesseselerinin eksiksiz anlaşılması için Osmanlı vakıf hukukunun sadece hukuk fakültelerinde değil; eğitim, imar, sağlık gibi alanlarda eğitim veren fakültelerde de anlatılması gerektiğinin altını çizdi.

“Osmanlı’nın Çöküşüyle Vakıf Sistemi de Çöktü”

Sosyal yaşamın her alanına yayılan Osmanlı vakıf sistemiyle modern kamu hizmetlerinin karşılaştırmasını yapan Dr. Ertem, Osmanlı’da iç ve dış güvenlik ile adliye hizmetleri dışındaki eğitim, sağlık, bayındırlık gibi tüm hizmetlerin vakıflar eliyle yürütüldüğünü, böylece devletin güvenliğe yönelerek güçlü bir devlet yapısı oluşturulduğunu ifade etti. Osmanlı’nın güçlü olduğu dönemlerin vakıfların en güçlü dönemleri olduğuna dikkat çeken Dr. Ertem, vakıf sistemi bozulmaya başladığında ise devlet sisteminin de sarsılmaya başladığını, Osmanlı’nın çöküşüyle vakıf sistemin de çöktüğünü aktardı.

Vakıfta Ebedilik Esastır

Medeni kanunda düzenlenen vakfın tanımı, kuruluş koşulları, amaçları, denetim ve tasfiyesi gibi konulara da değinen Dr. Ertem; vakfın amaç, kurucu ve mal olmak üzere 3 ana unsurundan bahsederek, medeni kanun ve Osmanlı vakıf hukuku arasındaki temel farklardan olan “mal varlığı” üzerinde durdu. Osmanlı’da kurulan her vakfın amacını gerçekleştirmek için bir mal varlığı, onu yaşatmak için de tükenmeyen bir gelir kaynağı ortaya koyduğunu söyleyen Dr. Ertem, “Mutlaka bir akar var, akarın tahsis edildiği bir hayır şartı var. Günümüzde ise vakıflar tamamen bağış toplama düşüncesiyle kuruluyor. Küçük bir mal varlığıyla kuruluyor sonrasında bağış toplayarak amacı gerçekleştirmeye çalışıyor. Bu yüzden günümüzdeki vakıfları sivil toplum kuruluşu olarak değerlendirmek daha doğru. Oysa bir vakfın ebedi olması gerekiyor. Bir vakfın akarını yok ederseniz o vakfın amacını da yok edersiniz.” diye konuştu.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün fonksiyonlarıyla ilgili de bilgi verilmesinin ardından soru-cevap faslına geçildi. Açılış dersi, hediye takdimi sonrası nihayetlendi.

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem
    Dr. Adnan Ertem’le Osmanlı Vakıf Hukuku Üzerine